12 april 2024

Regionale Activiteiten

In samenwerking met de Nederlandse Vereniging Voor Cardiologen (NVVC) en NVVC Connect worden er door het hele land regionale activiteiten georganiseerd. De NVVC heeft haar achterban actief geïnformeerd over de Nationale Hartfalenweek, en samen met deze organisaties presenteren wij met trots verschillende regionale activiteiten voor publiek, patiënten en/of professionals. Hieronder vindt u een kort overzicht van de activiteiten die in uw regio plaatsvinden tijdens de hartfalenweek. We nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze activiteiten en op deze website te kijken voor meer informatie over de regionale activiteiten.

 

Twente 
Medische Spectrum Twente en Zorggroep Twente bieden tijdens de Nationale Hartfalenweek twee activiteiten aan. Zo vindt er op 20 april in Enschede een publieksacademie plaats over hartfalen. Deze publieksacademie is bedoeld voor iedereen die meer wil weten over hartfalen. Daarnaast vindt er op 24 april een hartfalencafé plaats in Almelo, waar hartfalenpatiënten en hun naasten hun ervaringen kunnen delen. U kunt zich voor beide activiteiten aanmelden.

 

Den Haag
Door Hadoks en de ziekenhuizen in Den Haag wordt er een voorlichting aangeboden voor professionals. Tijdens deze voorlichting wordt er stilgestaan bij de laatste updates binnen de hartfalenrichtlijnen en bij de ketenzorg in het werkgebied. Daarnaast wordt er in samenwerking met Harteraad de Webinar 'Hartfalen: een zorg van velen' aangeboden voor hartfalenpatiënten en mensen met een verhoogd risico op hartfalen. Ook worden er klinische lessen gegeven op de hartfalenpoli's en worden Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorgorganisaties bezocht door hartfalen experts.

 

Alkmaar en Den Helder
Noordwest Ziekenhuisgroep biedt meerdere activiteiten aan tijdens de Nationale Hartfalenweek om patiënten en professionals te informeren over hartfalen. Er wordt onderwijs geboden over hartfalen aan het personeel van twee woonzorggroep instellingen (Schagen en Den Helder). Ook wordt er onderwijs gegeven aan cardiologen en AIOS over hartfalen en over echografie om hartfalen te diagnosticeren. Verder is er een inloopspreekuur in een huisartspraktijk in Heiloo waar vragen gesteld kunnen worden over hartfalen. Als laatste zijn er twee informatiemarkten over hartfalen in het Noordwest Ziekenhuis, locaties Alkmaar en Den Helder.

 

Deventer 
In regio Salland wordt er door het Deventer Ziekenhuis een interactieve informatieavond georganiseerd met het thema: ‘(H)erken Hartfalen’. De informatieavond zal plaatsvinden in MIMIK Deventer. Tijdens deze interactieve avond komt de burger, patiënt en geïnteresseerde alles te weten over hartfalen en hoe ermee om te gaan. Geïnteresseerden kunnen zich nog opgeven voor de avond.

 

West-Brabant
Praktijkondersteuners van de Huisartsencoöperatie West-Brabant lopen tijdens de hartfalenweek mee met de verpleegkundig specialisten tijdens de hartfalenpoli's van het Bravis Ziekenhuis.

 

Hoorn
Vanuit het Dijklander Ziekenhuis wordt er een workshop 'zoutarm koken' aangeboden voor hartfalenpatiënten, hun partners en belangstellenden. Onder professionele begeleiding van verpleegkundig specialisten en de kok van het Dijklander Ziekenhuis, Cees Neefjes, kan er in een ongedwongen sfeer gekookt worden. Daarnaast zal tijdens de workshop meesterkok Michel Hanssen, schrijver van de ‘Spice Wise’ boeken (koken met kruiden en specerijenmixen zonder zout) een presentatie geven.

 

Delft
Tijdens de hartfalenweek organiseert het Reinier de Graaf Ziekenhuis meerdere lezingen over 'het normale en falende hart'. Deze lezingen worden gegeven door cardiologen en physician assistants, en vinden op verschillende momenten plaats gedurende de Nationale Hartfalenweek. Daarnaast zal er in de centrale hal een informatiestand staan over hartfalen voor bezoekers, patiënten, diens naasten en geïnteresseerden.

 

Gouda
In het Groene Hart Ziekenhuis wordt er een informatieavond over hartfalen gehouden voor hartfalenpatiënten, naasten en geïnteresseerden woonachtig in regio Gouda. Tijdens de avond is een diëtiste aanwezig die meer vertelt over zout, kruidengebruik en hoe om te gaan met een vochtbeperking. Er is informatie over ‘Zorgmaatje aan Huis’ en ‘Sport Gouda’ vertelt over de beweegmakelaar. Ook is er een interactieve workshop door de fysiotherapeuten van de afdeling Hart Revalidatie.

 

Rotterdam
Het Erasmus Medisch Centrum, het Ikazia Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis organiseren een informatiemarkt over hartfalen voor zowel patiënten, naasten aks geïnteresseerden. Daarnaast zal er in het Erasmus MC een patiënt vertellen over zijn kookboek 'Zoutloos Koken' en zal er een groot opblaashart aanwezig zijn waar mensen doorheen kunnen lopen.

 

Groningen
Het Universitair Medisch Centrum Groningen organiseert een hartfalencarroussel – een informatiemarkt over hartfalen waarbij verschillende aspecten van hartfalen belicht worden en artsen en hartfalenverpleegkundigen van de afdeling cardiologie beschikbaar zullen zijn om eventuele vragen te beantwoorden. Daarnaast zal er driemaal een publieksacademie gegeven worden waarbij een cardioloog en een patiënten vertellen wat hartfalen is. Deze middag is geschikt voor patiënten, familie, geïnteresseerden, zorgverleners en jong en oud.

 

Maastricht
Het Hart+Vaat Centrum/ MUMC+ organiseert een minisymposium over hartfalen voor zorgprofessionals. En gedurende de week zal er een informatiemarkt over hartfalen zijn voor patiënten en bezoekers. Daarnaast zullen cardioloog Twan van Stipdonk en hartfalenverpleegkundige Nicole Feij antwoord geven op de gestelde vragen over hartfalen, naar aanleiding van de socialmediaoproep "Dat vragen we aan."

 

Amsterdam
Het OLVG organiseert activiteiten tijdens de Nationale Hartfalenweek. Zo wordt er gedurende de week een kennisspel het ziekenhuis ingestuurd om hartfalenkennis van de zorgverleners te testen. Er is een informatiemarkt voor patiënten, naasten en geïnteresseerden. Ook zal er een mini-symposium plaatsvinden over hartfalen en vindt er een insta take-over plaats op 25 april (@onze.lieve.hartbewakers).

 

Palliatieve zorg 
Carend, Palliatieve Zorg Nederland (PZNL), de Patiëntenfederatie en Harteraad hebben voor zowel patiënten als professionals de Publiekswebinar 'Nadenken over de toekomst bij Hartfalen' beschikbaar gesteld tijdens de Nationale Hartfalenweek. Tijdens dit publiekswebinar wordt dieper ingegaan op de toekomst: wat is het beloop van hartfalen? Wat kan eraan gedaan worden? Welke behandelingen kunnen gestart worden en wanneer zijn die wel of niet zinnig? Ook wordt ingegaan op palliatieve zorg: hoe kan deze vorm bijdragen aan de kwaliteit van leven? Waarom is het belangrijk om vroegtijdig met je arts of verpleegkundige in gesprek te gaan? U kunt de hele week gratis de Webinar bekijken." Daarnaast hebben ze een poster gemaakt rondom palliatieve zorg bij hartfalen.

 

 

 

 

Meer informatie over de activiteiten?
Lees ook deze berichten:
Lees ook:
Terug naar het overzicht

Contact

Het Deltaplan Hartfalen
Moreelsepark 1
3511 EP Utrecht (route)
© 2023 | Deltaplan Hartfalen
© 2023 | Deltaplan Hartfalen
Webdesign & ontwikkeling door