Tele-ADHF randomized controlled trial

Onderzoek door: Eindhoven University of Technology & Maxima Medisch Centrum
Eindhoven University of Technology & Maxima Medisch Centrum
2021
H. Kemps
2021

Het onderzoek

Hartrevalidatie bij patiënten met chronisch hartfalen (CHF) heeft gunstige effecten op de inspanningscapaciteit, het risico op (her)opname in het ziekenhuis en de kwaliteit van leven. Hoewel hartrevalidatie over het algemeen wordt aanbevolen, wordt er in de dagelijkse klinische praktijk nog te weinig gebruik van gemaakt, met name bij kwetsbare oudere patiënten na ziekenhuisopname. Cardiale telerevalidatie (CTR) heeft de potentie om deze barrières gedeeltelijk op te lossen. Het doel van deze studie is het evalueren van de effecten van CTR in vergelijking met standaard zorg op afstand na ziekenhuisopname op fysieke functionele capaciteit bij hartinsufficiëntie patiënten.

 

In deze RCT worden 64 hartinsufficiëntiepatiënten gerekruteerd tijdens een ziekenhuisopname voor acuut gedecompenseerd hartfalen en gerandomiseerd naar CTR in combinatie met patiëntenmanagement op afstand (RPM) of alleen RPM (1:1). Alle deelnemers starten met RPM na ontslag uit het ziekenhuis voor vroegtijdige detectie van verslechtering en worden opgewaardeerd tot optimale medische therapie voordat ze gerandomiseerd worden. CTR start na randomisatie en bestaat uit een 18 weken durend multidisciplinair programma met training door fysiotherapeuten en ergotherapeuten, ondersteund door een (op afstand) technologie-ondersteunde dieetinterventie en mentale gezondheidsbegeleiding door een fysioloog. Het trainingsprogramma bestaat uit drie trainingssessies met video-oefeningen in het centrum en twee sessies met video-oefeningen thuis, gevolgd door wekelijkse video-coaching. Het mentale gezondheids- en dieetprogramma worden uitgevoerd door middel van individuele en groepsvideosessies. Een polsapparaat maakt coaching op afstand door de fysiotherapeut mogelijk. De webapplicatie wordt gebruikt voor het bevorderen van zelfmanagement door de volgende modules: 1) doelen stellen, 2) voortgang bijhouden, 3) educatie en 4) video- en chatcommunicatie.

Ontwikkeling en evaluatie van een gecombineerd telemonitoring/telerevalidatie zorgpad

De primaire uitkomstmaat is fysieke functionele capaciteit geëvalueerd door de Short Physical Perfor mance Battery (SPPB) score. Secundaire uitkomstmaten zijn frailty scoring, herstel na submaximale inspanning, subjectieve gezondheidsstatus, therapietrouw en acceptatie van het revalidatieprogramma en het aantal heropnames.

 

De Tele-ADHF studie is de eerste prospectieve gerandomiseerde gecontroleerde studie ontworpen voor het evalueren van de effecten van een uitgebreid gecombineerd RPM en CTR programma bij recent gehospitaliseerde hartinsufficiëntie patiënten. We veronderstellen dat deze interventie superieure effecten heeft op de fysieke functionele capaciteit dan RPM alleen.

Onze doelen

Het evalueren van het effect van een uitgebreid CTR-programma gecombineerd met RPM bij recent opgenomen hartinsufficiëntiepatiënten op de fysieke functionele capaciteit

Kom in contact met ons:

H. Kemps

h.kemps@mmc.nl
040-8888200

Onze samenwerkingspartners:

Onze financiers:

Kom in contact met ons:

Contact

Het Deltaplan Hartfalen
Moreelsepark 1
3511 EP Utrecht (route)
© 2023 | Deltaplan Hartfalen
© 2025 | Deltaplan Hartfalen
Webdesign & ontwikkeling door