IMPRESS

Onderzoek door: Universitair Medisch Centrum Utrecht en Erasmus Medisch Centrum
Universitair Medisch Centrum Utrecht en Erasmus Medisch Centrum
2022
Hester den Ruijter & Eric Boersma
2022

Het onderzoek

In het afgelopen decennium is ons begrip van de verschillen in hart- en vaatziekten (CVD) tussen mannen en vrouwen aanzienlijk verbeterd. Echter, relevante bewijsmateriaal is verspreid over de medische literatuur. Er is behoefte om deze informatie gemakkelijk toegankelijk te maken voor gezondheidszorgprofessionals, wetenschappers, beleidsmakers en patiënten. De implementatie van bestaande kennis in de klinische praktijk zal worden bevorderd, kennislacunes geïdentificeerd en beleidsmakers geïnformeerd over de gebieden die extra aandacht behoeven. Tegen deze achtergrond zal het IMPRESS (natIonal collaborative knowledge platforM to imPact on sex- and gendeR sEnSitive cardiovaScular medicine)-consortium een Kennisplatform oprichten dat bestaande kennis over de seksuele en genderaspecten van CVD verzamelt, samenvat en prioriteert.

Eerdere onderzoeken en praktische ervaring tonen aan dat veel vrouwen symptomen vertonen die onduidelijk zijn als het gaat om de vraag of ze een manifestatie zijn van hartziekten. Bijvoorbeeld, suggestieve symptomen kunnen ook goed passen bij algemene menopauzale symptomen. Huisartsen staan voor de uitdaging om te bepalen wie moet worden doorverwezen voor verder onderzoek door een cardioloog. Aangezien diagnostische instrumenten beperkt zijn in de huisartsenpraktijk, kan onderkenning en een niet-tijdige diagnose van coronaire hartziekte (CAD) zich voordoen. We zullen onderzoeken of en hoe het diagnostische proces bij vrouwen met symptomen van hartziekten kan worden verbeterd. We zullen aandacht besteden aan fysieke, psychosociale en etnisch-culturele aspecten. We zullen ook biobankstudies uitvoeren om mechanismen van versnelde aderverkalking bij jonge vrouwen te identificeren.

Vasculaire dysfunctie nog vaak niet onderkent

Bij een aanzienlijk deel van de vrouwen met symptomen van myocardiale ischemie ontbreekt obstructieve ziekte in de epicardiale kransslagaders. Op dit moment ondergaan deze vrouwen meerdere diagnostische tests, die niet altijd leiden tot een sluitende diagnose. Vroege studies melden een hoge prevalentie van microvasculaire angina (MVA) en vasospastische angina (VSA) in deze populatie, maar consistente prevalentiecijfers in Nederland ontbreken. Patiënten met MVA/VSA-angina hebben een verminderde kwaliteit van leven en een slechtere prognose dan degenen zonder CAD.

IMPRESS zal onderzoek doen naar vrouwen (en mannen) met een diagnose van niet-obstructieve CAD en toch symptomen vertonen. We zullen een bestaand nationaal register uitbreiden om de huidige zorg voor deze patiënten te onderzoeken en invasieve katheterisatie en niet-invasieve methoden uitvoeren om MVA/VSA te identificeren. Tot slot zullen we farmacologische interventies bestuderen gericht op het verlichten van symptomen bij personen met MVA/VSA.
(https://impressconsortium.nl/)

 

Onze doelen

Verbeteren zorg vrouwen met hart- en vaatziekten, met name gericht op coronaire hartziekte (microvasculair) en HFpEF (hartfalen)

Kom in contact met ons:

Hester den Ruijter

H.M.DenRuijter-2@umcutrecht.nl

Onze samenwerkingspartners:

Onze financiers:

Kom in contact met ons:

Contact

Het Deltaplan Hartfalen
Moreelsepark 1
3511 EP Utrecht (route)
© 2023 | Deltaplan Hartfalen
© 2025 | Deltaplan Hartfalen
Webdesign & ontwikkeling door