I-CARE

Onderzoek door: Universitair Medisch Centrum Groningen & Universiteit van Twente
Universitair Medisch Centrum Groningen & Universiteit van Twente
2020
prof. Riemer H.J.A. Slart
2020

Het onderzoek

Transthyretin amyloïd cardiomyopathie (ATTR-CM) is een ziekte van de hartspier die ervoor zorgt dat de hartspier niet goed functioneert. Met een vergrijzende bevolking komt het steeds vaker voor, maar onbehandeld heeft het een slechte prognose. Er zijn verschillende nieuwe, dure behandelingen beschikbaar gekomen, hoewel we niet precies begrijpen hoe ze werken en waarom sommige patiënten reageren en anderen niet. De uitdaging is om betere methoden te ontwikkelen voor het monitoren van de effecten van deze behandelingen, om zo hun voordelen en kosteneffectiviteit te maximaliseren. In I-CARE streven we ernaar een nieuwe beeldvormingstechniek, genaamd 18F-fluoride PET, naar de kliniek te brengen en daardoor de zorg voor patiënten met ATTR-CM te verbeteren.

Door een nieuwe trans-Europeese samenwerking krijgen we unieke en ongeëvenaarde toegang tot patiënten met amyloïdose.

We richten een uniek samenwerkingsnetwerk op, op het gebied van cardiale amyloïdose, waarbij de 3 grootste amyloïdosecentra van Europa betrokken zijn: het Nationaal Amyloïdose Centrum in Groningen, Nederland, en het Nationaal Amyloïdose Centrum in Heidelberg, Duitsland, naast het Nationaal Amyloïdose Centrum in Londen, samen met de expertise op het gebied van multimodaliteitsbeeldvorming en 18F-fluoride PET van het Centrum voor Cardiovasculaire Wetenschappen in Edinburgh. Deze nieuwe trans-Europese samenwerking zal unieke en ongeëvenaarde toegang bieden tot patiënten met amyloïdose, gekoppeld aan state-of-the-art behandelingen en beeldvormingsexpertise waarvan wij geloven dat deze een grote invloed zal hebben op de zorg voor patiënten met amyloïdose binnen de context van zowel deze als toekomstige subsidieprogramma's.

Onze doelen

Het optimaliseren en herkalibreren van kwantitatieve 18F-fluoride PET-beeldvorming voor de diagnose en monitoring van ATTR-CM (Optimalisatie en Diagnose).
Het vaststellen van 18F-fluoride PET als een volledig kwantitatieve maatstaf voor de myocardiale ATTR-belasting (ATTR-CM-belasting).
Aantonen van de mogelijkheid van 18F-fluoride PET om de ziekteprogressie en reactie op therapie bij ATTR-CM te volgen (Reactie op therapie).

Kom in contact met ons:

prof. Riemer H.J.A. Slart

r.h.j.a.slart@utwente.nl
Riemer H.J.A. Slart

Onze samenwerkingspartners:

Onze financiers:

Kom in contact met ons:

Contact

Het Deltaplan Hartfalen
Moreelsepark 1
3511 EP Utrecht (route)
© 2023 | Deltaplan Hartfalen
© 2025 | Deltaplan Hartfalen
Webdesign & ontwikkeling door