Achtergrond en relevantie
De prevalentie van hartfalen stijgt in Nederland naar meer dan 240.000 mensen. Van de mensen van 65 en ouder heeft 6% hartfalen. Hiervan is de helft hartfalen met behouden ejectiefractie (HFpEF), wat inhoudt dat het hart zich niet goed meer kan vullen. Vooral bij mensen met type 2 diabetes (T2D) komt HFpEF vaak voor. HFpEF en het voorstadium daarvan (diastolische dysfunctie, DD) komt bij 19% en 42% van de mensen met T2D voor. De aanwezigheid van T2D verhoogt de sterftekans van patiënten met HFpEF met 30%-50%.
Probleemdefinitie en doelstellingen
Er is weinig bekend over het beloop van vroeg herkende DD/HFpEF. Oorzaken van DD/HFpEF kunnen bovendien verschillen: het is mogelijk zinvol behandeling meer op het individu af te stemmen door betere typering van patiënten. De behandeling van DD/HFpEF is tot nog toe teleurstellend: mogelijk geeft betere karakterisering en vroegere herkenning aanvullende behandelmogelijkheden met betere kwaliteit van leven en minder zorggebruik. Het doel van deze studie is om te onderzoeken:
Dit project heeft tot doel huisartsen de middelen te bieden om DD/ HFpEF in een eerder stadium te herkennen, en mogelijke opties te bieden voor een meer gepersonaliseerde behandeling om de vooruitzichten voor mensen met DD/HFpEF te verbeteren.
Als je als diabetespatiënt met klachten die passen bij hartfalen de huisarts komt is het eigenlijk al te laat: eerder herkennen van hartfalen kan veel leed voorkomen.
Plan van aanpak en onderzoeksopzet
Het voorgestelde project is een observationele cohortstudie met een retrospectieve, een cross-sectionele en een prospectieve component. Tussen 2019 en 2022 is een echocardiogram gemaakt bij 850 mensen met T2D zonder bekend hartfalen uit het Diabetes Care System (DCS) cohort. We combineren de DCS-data van deze groep met de 'DIAMANT data-infrastructuur'. DIAMANT verzamelt informatie uit huisartsendossiers van ±400.000 mensen met T2D en kan deze koppelen aan gegevens van ziekenhuizen en apotheken.